fbpx

BİYOKİMYA LABORATUVARI

Biyokimya, tüm canlıların yapılarında meydana gelen kimyasal tepkimeleri incelerken; Klinik biyokimya, hastalıklara konulan tanılar, hastalıkların seyri açısından gerek vücudu gerekse dışarı atılmış veya alınmış farklı sıvı ve doku parçalarının incelenmesi ile elde edilen sonuçlar doğrultusunda hastaların sağlık ve hastalık içerisinde yorumlanmasını kapsayan bir patoloji dalı olarak görev yapmaktadır.

Hematoloji Laboratuvarında Uygulanan Testler

Tam Kan Sayımı (CBC): Anemi(kansızlık),enfeksiyon ve bazı kan hastalıklarının tanısında kullanılmaktadır.

Periferik Yayma Boyama: Anormal kan hücrelerinin var olup olmadığını araştırmak için yapılmakta olup çeşitli kan hastalıklarının kesin veya ön tanısında kullanılmaktadır. (Anemi, bazı kanser türleri, trombosit sayısında görülen düşüklük veya yükseklikler v.b)

Retikülosit Sayımı: Kemik iliğinin kırmızı kan hücreleri üretme fonksiyonunun değerlendirilmesi, aneminin sebebini ayrıştırmada ve kemoterapi, kemik iliği nakli veya demir eksikliği anemisi sonrası normal kemik iliği fonksiyonlarının geri dönüşü ve kemik iliğinin yanıtını değerlendirmeye yardımcı olmak için bu test yapılmaktadır.

Vücut Sıvılarında Hücre Sayımı: Anemi(kansızlık),enfeksiyon ve bazı kan hastalıklarının tanısında kullanılmaktadır. (BOS, Plevra Periton Perikard Eklem v.b)

Protrombin Zamanı (PT) – INR: Kanın pıhtılaşmasını önlemek amacıyla kan sulandırıcı tedavilerin (anti-koagülanlar) ne kadar etkili olduğunu kontrol etmek; bir kanama hastalığını belirlemek ve tanısını koymaya yardımcı olmaktadır.

Aktive Parsiyel Tromboplastin Zamanı (APTT): Kanama veya trombotik olayın araştırmasının bir bölümü olarak veya fraksiyonlanmamış (standart) heparin antikoagülan tedavisini izlemek için bu test yapılır.

Kan Grubu

Direkt Coombs: İlaçların neden olduğu veya başlattığı hemolitik anemi tanısını koymaya yardımcı olmak, bir transfüzyon reaksiyonu varlığını araştırmak ve yenidoğanın hemolitik hastalığı tanısını koymak için bu test kullanılır.

Indirekt Coombs: Kan nakline hazırlık için veya gebelik ve doğumda eritrositlere yönlendirilmiş antikorları saptamak için bu test yapılır.

D-Dimer: hastada derin ven trombozu (DVT) ve/veya pulmoner emboli (PE)'nin ekarte edilmesi için kullanılır. DVT sık karşılaşılan bir durumdur. Sıklıkla bacaklardaki derin venlerde pıhtı oluşumu şekilnde gözlenir.

Prokarsitonin: Prokalsitonin testi olarak da bilinen PCT testi, sıklıkla bakteriyel enfeksiyon şüphesi varlığında ve hayati tehlike oluşturan sepsis vakalarında kullanılır. Halk arasında kan zehirlenmesi olarak da bilinen sepsis, tekli ya da çoklu organ yetmezliğine yol açarak ve hayati risk oluşturabilir. Vücutta enfeksiyona yol açan bakterilerin kana karışması sonucu ortaya çıkar. Kişide sepsis şüphesi olması durumunda var olan bakteriyel enfeksiyonun yayılım gösterip göstermediğinin anlaşılması için PCT testi uygulanır.

Biyokimya Laboratuvarında Uygulanan Testler

ÜRE: Böbrek Fonksiyon Testi

BUN: Böbrek fonksiyonlarını değerlendirmek, böbrek hastalığı veya hasarıyla ilişkili hemodiyaliz ve diğer tedavilerin etkinliğini takip etmek için kullanılır. Kreatinin (Böbrek Fonksiyon Testi)

Sodyum (NA): Sodyum konsantrasyonunuzun normal limitler dahilinde olup olmadığını belirlemek; elektrolit dengesi ve böbrek fonksiyonunun değerlendirilmesine, kronik veya akut hipernatremi veya hiponatreminin takibine yardımcı olmak için bu test istenir.

Potasyum (K): Potasyum konsantrasyonunun normal sınırlar içinde olup olmadığını belirlemek; elektrolit dengesizliğinin değerlendirilmesine yardımcı olmak; kronik veya akut hiperkalemi veya hipokalemiyi izlemek için bu testten geçilir.

Klor: Vücudunuzun, elektrolit veya asit-baz dengesinde bir sorun olup olmadığını belirlemek ve tedaviyi takip için test yapılır.

Kreatin Kinaz (CK): Kalp krizi geçirip geçirmediğinizi veya vücudunuzdaki başka kasların hasar görüp görmediğini belirlemek için bu testten geçilir

Kreatin Kinaz-MB (CK-MB): Kalp krizi geçirip geçirmediğinizi ve belli bazı pıhtı çözücü ilaçların etkili olup olmadığını belirlemek için bu testten geçilir.

Alanin Aminotransferaz (ALT): Karaciğer hasarını taramak için istenir.

Aspartat aminotransferaz (AST): Karaciğer hasarını saptamak veya karaciğer hastalığına tanı koymaya yardımcı olmak için bu test yapılır.

Gama-glutamil transferaz (GGT): Yükselmiş alkalen fosfataz (ALP) nedeni olabilecek karaciğer ve kemik hastalıkları arasında ayrım yapmak, bazen karaciğer hastalığı ve/veya aşırı alkol kullanımını belirlemeye yardımcı olmak için bu test yapılır.

Bilirubin: Karaciğer bozukluklarını taramak ve izlemek için kullanılır.

Antitreptolizin (ASO): Kişide hemolitik streptokok bakterisinin salgıladığı streptolizin adlı toksinin varlığının araştırılması için yapılan bir laboratuvar testidir.

C-Reaktif Protein (CRP): İnflamasyonun varlığını saptamak ve tedaviye yanıtı izlemek.

Siklik Sitrülinlenmiş Peptit Antikoru (RF): Romatoid artrit (RA) tanısı koymaya ve RA’yı diğer artrit tiplerinden ayırt etmeye ve bazen bir RA hastasının sonlanımını (prognozunu) değerlendirmeye yardımcı olmak için kullanılır. ?

Total Ige: Alerji ve atopiyi değerlendirmek üzere kanda bakılan bir testtir.

Total Protein: Beslenme durumunuzun belirlenmesi; belirli bazı karaciğer ve böbrek hastalıklarının ve diğer hastalıkların taramasında kullanılır.

Magnezyum: Kas krampları, kardiyak aritmiler, fibromiyalji, iştahsızlık, bulantı, yorgunluk ve halsizlik v.b kanda bakılan bir testtir.

Albümin: Özellikle hastanede yatan hastalarda prealbumin testiyle birlikte veya onun yerine kullanılarak karaciğer bozukluğunu, böbrek hastalığını taramak veya beslenme durumunu değerlendirmek için bu test yapılır.

Ürik Asit: Artması gut hastalığı için bir işaret olabilen ürik asitin miktarını tespit etmek; kemoterapi veya radyoterapiye giren hastaları izlemek için bu test yapılır. Böbrek taşının nedenini belirlemek ve bu tip taşları geliştirme riski yüksek olan gutlu hastaları izlemek için idrarda ürik asit bakılabilir.

Alkalen fosfataz (ALP): Karaciğer veya kemik bozukluğunun taranması veya izlenmesi için kullanılır.

Hba1c: Kandaki şeker miktarını ölçen ve diyabet teşhisi için kullanılan bir kan testtir. Hemoglobin A1C olarak ta bilinen HbA1C testi, son 3 ayda alyuvarlardaki hemoglobine bağlanan şeker (glukoz) miktarını tespit eder. Özellikle diyabet hastalığının teşhisi ve kan şekeri seviyesini kontrol altında tutmak için kullanılmaktadır.

Glukoz: Kan şekerinizin sağlıklı değer aralığı içinde olup olmadığını belirlemek, hiperglisemi , hipoglisemi, diyabet ve prediyabet araştırması yapmak, tanılarını koymak ve takipleri için bu test istenir.

Şeker Yükleme Testi (OGGT): Vücudunuzun şekere (glikoz) tepkisini ölçer. Şeker hastalığı tanısını saptamak için ve gebelik sırasında gestasyonel diyabet taraması için yapılır.

Amilaz: Pankreatit ve diğer pankreas hastalıklarının tanısını koymak ve takibini yapmak için kullanılır

Demir: Vücuttaki demir depolarını değerlendirmek için bu test yapılır

Demir Bağlama Kapasitesi: Toplam demir bağlama kapasitesini ölçen tıbbi bir laboratuvar testidir. Test; serumdaki demir bağlayan bölgelerin ne dereceye kadar doyurulabildiğini ölçmektedir.

Total Kolesterol: Kalp hastalığı geliştirme riskini araştırmak için bu test yapılır.

Trigliserid: Kalp hastalığı gelişme riskini belirlemek için yapılır.

HDL: Kalp hastalığı geliştirme riskini değerlendirmek için bu test yapılır.

LDL: Kalp hastalığını, geliştirme riskinizi belirlemeye, kolesterol düşürücü yaşam tarzı değişikliklerini ve ilaç tedavilerini izlemeye ve tokluk durumunda düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterolünüzü (LDL-K) doğru biçimde saptamaya yardımcı olmak için bu test yapılır.

LDH: Vücuttaki doku hasarının nedeni ve yerini tanımlamaya ve hasarın ilerlemesini izlemeye yardımcı olmak için bu test istenir. Dokularda yaygın dağılımının göstergesi olarak LDH pek çok hastalıkta yükselmektedir. Eskiden kalp krizi tanısı koymak ve takip etmek için kullanılmış olmasına rağmen LDH yerine artık yaygın biçimde troponin testi istenmektedir.

Kalsiyum (CA): Kanınızdaki kalsiyum düzeylerinin normal olup olmadığını belirlemek için bu test yapılır.

Fosfor: Fosfor metabolizmasının ve özellikle kalsiyum fosfor dengesinin değerlendirilmesinde kullanılır.

Hormon Laboratuvarında Uygulanan Testler

Total PSA: Prostat enfeksiyonu veya kanseri gibi durumlarda doktorun tanı koymasına yardımcı olmak üzere kandaki prostat spesifik antijen seviyesini ölçmek için bakılmaktadır.

Luteinleştirici hormon (LH): Çocuk sahip olma sorunları, cinsiyet organı yetersizliği, olgunlaşma problemleri, hipofiz tümörlerini içeren konularda hipofiz bezi (pituiter bezi)fonksiyonunuzu değerlendirmek için bu test istenir.

FSH: FSH seviyelerini ölçmek için yapılan kan testi, herhangi bir kısırlık olup olmadığını anlamak için yapılır.

ESRADİOL (E2): Özellikle üreme çağındaki kadınlara üreme fonksiyonlarını araştırmak için istenen bir hormon tahlilidir.

Beta HCG: Hamilelik varlığını tespit edebilmek için bakılan bir hormondur.

Troponin I: Kalp krizi geçirip geçirmediğinize veya kalp kasınızda bir hasarın olup olmadığına karar vermek için kullanılır.

Ferritin: Vücudunuzun total demir depolama kapasitesinin belirlenmesi için bu test yapılmaktadır.

Prolaktin: Prolaktin testi genellikle tedaviye tümörün tepkisini ölçmek için prolaktinoma hastalığına sahip kişilerde kullanılır. Bunun dışında ise regl döngünüz düzensiz ise ya da doğurganlık problemleriniz var ise doktorunuz bu testi yapmayı önerebilir.

Vitamin B12: Anemi veya nöropatininin (sinir hasarı) nedenini saptamaya yardımcı olmak; bazı hastalardaki beslenme durumunu belirlemek veya B12 veya folat eksikliğinin tedavisinin etkinliğini izlemek için test yapılmalıdır.

Vitamin D: Vitamin D eksikliğinizi belirlemek; Vitamin D tedavisi alıyorsanız Vitamin D takviye düzeylerinin uygunluğunu izlemek için bu test yapılır.

Folik Asit: Anemi veya nöropatininin (sinir hasarı) nedenini saptamaya yardımcı olmak; bazı hastalardaki beslenme durumunu belirlemek veya folat eksikliğinin tedavisinin etkinliğini izlemek için test yapılmalıdır.

FT3: Tiroid hastalıklarının taranması, tanının konması amacı ile uygulanmaktadır.

FT4: Tiroid hastalıklarının taranması, tanının konması amacı ile uygulanmaktadır.

TSH: Tiroid hastalıklarının taranması, tanının konması ve hipotiroidizm ve hipertiroidizm tedavisinin izlenmesi için istenir.

İNSUL: İnsülin tolerans testi, insülinin hastanın damarına enjekte edildiği ve ardından kan şekerinin düzenli aralıklarla ölçüldüğü tıbbi bir teşhis prosedürüdür. Bu prosedür hipofiz fonksiyonunu, adrenal fonksiyonu, insülin duyarlılığını ve bazen de başka amaçlarla değerlendirmek için yapılır.

HCV: Hepatit C virusu ile temas edip etmediğinizi tespit etmek ve infeksiyon tedavisinin izlenmesini sağlamak

HIV: Edinilmiş Bağışıklık Eksikliği Sendromu'na yol açan 'İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü'nün kan, tükürük ya da idrarda tespit edilmesinde kullanılır. Bu testler antikor, antijen veya RNA temelli yapılır.

HBsAG: Hepatit B enfeksiyonunun seyrini izlemek ya da tanı koymak ya da hepatit B’ye karşı yapılan aşının arzu edilen bağışıklık düzeyini oluşturup oluşturmadığını anlamak amacıyla

ANTİ HBS: Hepatit B virüsüne karşı direnç gösteren, laboratuvarda oluşturulmuş bir testtir.

CEA: Genel toplum taraması olarak önerilmemekle birlikte, vücutta kanserin olup olmadığını belirlemeye, tedaviye yanıtı ve nüksler dahil kanser tedavisinin takibi ve kanserin evrelendirilmesine yardımcı olmak için kullanılır.

İdrar ve Gaita Laboratuvarında Uygulanan Testler

Total PSA: Prostat enfeksiyonu veya kanseri gibi durumlarda doktorun tanı koymasına yardımcı olmak üzere kandaki prostat spesifik antijen seviyesini ölçmek için bakılmaktadır.

Tam İdrar Tahlili: Böbrek hastalıklarını,idrar yolu enfeksiyonlarını ve metabolik hastalıkları tarama amacı ile kullanılır.

Gaita Mikroskobisi: Sıklıkla ishal vakalarının araştırılması ve bağırsak parazitinin bulunma olasılığının değerlendirilmesi amacı ile yapılan bir testtir.

Gait Gizli Kan: Kolon kanseri belirteci olabilecek bir gastrointestinal kanamanın taraması için yapılır. Gaita Helicobakter Pylori: Ülser ve gastrit hastalarında h.pylori varlığını saptamak için yapılır.

Amip Antijen Testi: Bu test insan dışkısında e.histolylica adezin antijeninin hızlı tespiti amacı ile uygulanmaktadır.

VDRL: Sifilizin (frengi) tanısı klinik bulgular yanında, özel mikroskobik ve histopatolojik inceleme ile bakterinin gösterilmesi ile amacıyla uygulanmaktadır.

Rotavirüs: Rota virüsün neden olduğu, bebekler ve küçük çocuklarda genellikle kusma ve ateşle birlikte kansız ishal ile seyreden akut barsak enfeksiyonudur. Bunu tespit etmek amacı ile uygulanmaktadır.

Adenovirüs: Adenovirüsler, üst solunum yolları hastalıklarına yol açan bir grup DNA virüsüdür. Sonbahar ve ilkbahar ayları arasında özellikle bebeklerle çocukları etkileyerek boğaz ağrısı, ateş, boyundaki lenf bezlerinde şişme, bazen bronşit ve zatürree gibi akut üst solunum yolları enfeksiyonlarına neden olur. Bunları tespit etmek amacı ile uygulanmaktadır.

Strep A: Boğaz iltihabının grup A streptokoklara bağlı olup olmadığını belirlemek amacı ile kullanılır.

Mono Test: İnfeksiyöz mononükleoz (İM), daha çok çocuk ve genç erişkinlerde rastlanan, boğaz ağrısı ve lenf bezlerinde büyümeyle kendini gösteren bir hastalıktır. Bu hastalığı tespit etmek amacı ile uygulanmaktadır.

Influenza A/B Testi: İnfluenza A veya B taşıyıp taşımadığınızı belirlemek; doktorunuzun hızlıca tedavinize karar vermesine yardımcı olmak; ve gribin çevrenizden kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemeye yardımcı olmak amacıyla bu test yapılır

ACİL DURUMLAR İÇİN:

0850 340 73 33 numaralı çağrı merkezimize ulaşabilirsiniz.

.

0850 340 73 33 Editör: ZEYNEL ÖZTÜRK


Tüm hakları saklıdır FLORYA HASTANESİ