ENFEKSİYON HASTALIKLARI

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji bölümleri, gözle görülemeyecek kadar küçük mikroorganizmaların (bakteri, virüs, mantar; maya ve küf ve protozoon) sebep olduğu hastalıkları inceleyen ve tedavi eden tıp bölümleridir. Bu bölümlerde çalışan uzmanlar, enfeksiyon hastalıklarının tanısı, tedavisi ve önlenmesi konusunda eğitim ve deneyim sahibidirler.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji bölümleri, hastanelerin dahiliye bölümlerinde yer alır. Bu bölümlerde, bakteriyel, viral, fungal ve paraziter hastalıklar olmak üzere birçok mikroorganizmanın neden olduğu enfeksiyon hastalıklarının tanı ve tedavisi yapılmaktadır.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji bölümlerinin başlıca görevleri şunlardır:

Enfeksiyon hastalıklarının tanısını koymak için gerekli olan testleri yapmak
Enfeksiyon hastalıklarının tedavisi için gerekli olan ilaç ve tedavileri belirlemek
Enfeksiyon hastalıklarının yayılmasını önlemek için gerekli olan önlemleri almak

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji bölümleri, toplum sağlığı için önemli bir yere sahiptir. Bu bölümler, enfeksiyon hastalıklarının erken teşhisi ve tedavisi ile hastaların iyileşmesine ve enfeksiyonların yayılmasının önlenmesine katkıda bulunur.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji bölümleri, aşağıdaki hastalıkların tanı ve tedavisinde önemli rol oynar:

Bakteriyel enfeksiyonlar: Tüberküloz, zatürre, menenjit, sepsis, gastroenterit, idrar yolu enfeksiyonları

Viral enfeksiyonlar: Grip, soğuk algınlığı, HIV/AIDS, kabakulak, kızamık, çiçek hastalığı, sarı humma

Fungal enfeksiyonlar: Mantar enfeksiyonları, kandidiyazis, histoplazmozis, kriptokokkozis Paraziter enfeksiyonlar: Sıtma, leşmanyaz, şarbon, kist hidatik, trichinella

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji bölümleri, bu hastalıkların tedavisinin yanı sıra, enfeksiyonların yayılmasını önlemek için de çalışmalar yürütmektedir. Bu çalışmalar arasında, hastaların izolasyonu, enfeksiyon kontrol önlemleri ve aşılama yer almaktadır.

Birim Doktorları

SEMRA HAYTAÇ

UZMAN DOKTOR

ACİL DURUMLAR İÇİN:

0850 340 73 33 numaralı çağrı merkezimize ulaşabilirsiniz.