GENEL CERRAHİ

Genel Cerrahi, tıp dalları içerisinde en eski ve en geniş kapsamlı dallardan birisidir. Bununla beraber ilaçla ya da başka tedavi metotlarıyla iyileştirilemeyen rahatsızlıkların, vücuttaki yapı bozukluğunun, yaralanmanın ameliyat sayesinde onarılması veya hastalıklı organın kesilerek çıkarılmasıyla doğal ve uygun haline dönüştürülmesi esasına dayanmaktadır.

Genel Cerrahinin Uzmanlık Alanları

1.Obezite Cerrahisi

Halk arasında mide küçültme ameliyatları olarak bilinmektedir. İki şekilde uygulanmaktadır.
a)Gastrik Bypass: Gastrik Bypass ameliyatı teknik olarak midenin küçültülmesi ve küçülen mideye ince bağırsağı belli bir segmentten alıp yukarıya bağlantı yapılması ile oluşturulmaktadır. Hastanın hem kilo vermesi hem de diyabet gibi metabolik bozuklukların tamamen düzeltilmesinde veya iyileşmesinde etkili olan bir ameliyattır. Gastrik Bypass olan hastalar hem midenin küçültülmesinden dolayı daha az yemek yemekte ve daha az kalori almakta, hem de küçük midenden direkt ince bağırsağa geçiş olduğu için alınan yüksek kalorili gıdaların emiliminde azalma yaratarak bu şekilde kilo kaybını da sağlamaktadır. Dolayısıyla iki farklı mekanizma ile obezite sorunlarında kilo kaybı sağlanmaktadır.

b)Tüp Mide: Obezite Cerrahisinde, en sık uygulanan yöntemdir. Midenin %80’lik kısmının çıkarılması şeklinde uygulanmaktadır. Midenin küçülmesi sebebi ile açlık hormonu salgılanması ve yeme isteği azaldığından vücuda giren yiyecek miktarı kısıtlanmakta ve kilo kaybı oluşmaya başlamaktadır. Ameliyat sadece hastanın fazla kilolarından kurtulmasını kolaylaştırmakla kalmaz. Fazla kiloya bağlı olarak vücutta meydana gelen olumsuz yönlü değişimlerin etkisi e mide küçültme ameliyatı ile birlikte ortadan kalkar. Birçok obezite hastası aynı zamanda diyabet sorunu da yaşadığı için bu ameliyattan sonra insülin kullanım miktarının azalmasına hatta bazı hastalarda insülin kullanımına gerek kalmadığı gözlemlenmektedir.

Kimlere Uygulanır?

Tüp mide ameliyatı vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde veya diyabet hipertansiyon, hiperlipidemi, kolesterol yüksekliği gibi olan hastalara ve vücut kitle indeksinin 35’in üzerindeki hastalara yapılmaktadır. Bu ameliyat çok gerekmediği sürece 35 yaşın altında kalanlara uygulanmamaktadır. Ancak sağlığı fazla kilo nedeniyle tehlikede olduğu kişilerde 18 yaşından sonra ameliyat uygulanabilmektedir.

2.Mide Balonu

Endoskopik yolla anestezi altında yaklaşık 15 dakika süren bir işlemdir. Mide içerisine bir maddenin yerleştirilerek yer kaplaması esasına dayanmaktadır. Bu şekilde kalori alımını kısıtlar ve iştahı keser. Hastanın kilo vermesini sağlar. Hava ve sıvı ile şişirilen olarak iki tür mide balonu vardır. Kalma süreleri 6 ve 12 ay olarak değişmektedir. Cerrahi uygulanamayan, vücut kitle endeksi 35 ‘in altında olup kilolarını diyet ve spor ile veremeyen hastalara yardımcı yöntem olarak uygulanmaktadır.

3.Mide Botoksu

Mide kaslarının endoskopik yolla botalinum toksin kullanılarak geçici olarak bloke edilme işlemidir. Fazla kilolardan şikayetçi, diyet programlarında uyumsuzluk yaşayan,sağlık problemlerinden dolayı kilo verme sıkınıtısı yaşayan hastalar için en ideal tedavi seçeneği olarak bilinmektedir. Mide botoksunun bilinen herhangi bir zararı yoktur ve kilo vermek isteyen herkese uygulanabilen basit bir uygulamadır. Özellikle de vücut kitle endeksi 27,5 ile 40,0 arasında olan kilolu ve aşırı kilolu kişiler için çok daha etkin bir yöntemdir.

4.Safra Kesesi Hastalıkları ve Cerrahisi

Safra Kesesi, karaciğerin altında bulunan, armut şeklindeki keseciktir. Temel görevi karaciğerde üretilen safrayı biriktirmek, yoğunlaştırmak ve yemek yedikten sonra kasılarak safrayı biriktirmek, yoğunlaştırmak ve yemek yedikten sonra kasılarak safrayı ince bağırsağa aktarmaktır. Safra kesesini etkileyen çeşitli hastalıklar bulunmaktadır. Safra kesesi karaciğerin altında bulunan, armut şeklindeki keseciktir. Temel görevi karaciğerde üretilen safrayı biriktirmek, yoğunlaştırmak ve yemek yedikten sonra kasılarak safrayı ince bağırsağa aktarmaktır. Safra kesesini etkileyen çeşitli hastalıklar bulunmaktadır.

5.Safra Kesesi Taşı

Safra taşları safranın içerisindeki maddelerin ya da kanın içerisindeki maddelerin taşımsı sert yapılar oluşturması ile meydana gelmektedir. Bu taşlar safra kesesine gelen kanalları veya safra kesesinden onikiparmak bağırsağına açılan safra yollarını tıkayabilmektedir.

6.Kolesistit

a)Akut Kolesistit: Safra kesesinde gelişen enfeksiyon sonucu safra kesesi duvarında kalınlaşma ve ödem oluşmaktadır. Hastaların büyük çoğunluğunda neden, safra kesesi taşlarıdır. Akut kolestit her yaşta görülebildiği gibi safra kesesi taşı olmadan da akut kolesistit olunabşlmektedir. Hastalığın ideal tedavi yöntemi laparoskopik kolesistektomidir. Hastada karnın sağ üst kısmına gelen ani, şiddetli ve çabuk gelişen; sırta hatta sağ omuzun ucuna kadar yayılan bir ağrı ile kendini göstermektedir.

b)Kronik Kolesistit: Kronik safra kesesi iltihabında safra kesesi büzüldüğü için gerektiği gibi çalışamaz hale gelir. Hastanın karnında, özellikle yemeklerden sonra gaz ve gerginlik oluşur.Geçici ağrı ve sarılık nöbetleri de görülebilmektedir. Bu genelde 40 yaşını geçmiş şişman kadınlarda görülmektedir.

Birim Doktorları

ACİL DURUMLAR İÇİN:

0850 340 73 33 numaralı çağrı merkezimize ulaşabilirsiniz.

.


Tüm hakları saklıdır FLORYA HASTANESİ