Ortopedi ve Travmatoloji; Kas iskelet sistemi hastalıkları, travma yaralanmaları, el, omuz, dirsek, diz rahatsızlıklarının tanı ve tedavilerini gerçekleştirir. Travmatoloji daha çok, travma sonucu oluşan durumlarda acil tedavi içeren daldır. Kısaca travmatoloji, yaralar, kırıklar, yanıklar, ezikler, çıkıklar gibi travmatik lezyonlarla ilgilenen tıp dalıdır. Travmatoloji, hasarlı ve yaralanmalı hareket sistemi elemanlarının (kemik, eklemler) eski işlevlerine kavuşmasını ve yaralının hayatını kurtarmayı amaçlar. Travmatoloji; üst ekstremite kırıkları, alt ekstremite kırıkları, psödoartroz ve mallar, travmatoloji radyolojisi, cerrahi tedavi gerektiren kırıklar, vertebra kırıkları, pelvis kırıkları, asetabulum kırıkları, çocuk kırıkları, çıkıklar gibi konuları kapsar.
OSTEOARTRİT(KİREÇLENME)
En sık görülen eklem hastalığıdır. Diz kireçlenmesi sebeplerinin başında ilerlemiş yaş ve aşırı kilo gelir. 50 yaşını aşmış kadınların çoğunda görülebilir. İlerlemiş yaşlarda herhangi ikincil bir sebep olmadan başlayabilir. Kişi yaşlandıkça artroz gelişme şansı da artar. Kıkırdak kemik ve çevre bağ dokularını da içeren kıkırdak kaybı, aşınma eklem sıvısının azalması ve kemik büyümelerinden oluşan klinik tablodur. Hasta ağrı, hareket kısıtlılığı, şekil bozukluğu ve fonksiyonlarında azalma ile başvurur.
Sebepleri
Hasta ağrı şikâyeti ile başvurur. En çok yük taşıyan eklemler başta olmak üzere vücuttaki tüm eklemlerde görülebilir. Sıklıkla diz ve kalçalarda görülür.
Tedavi
Bu tip hastalarımızda hastanın çekilen grafisindeki eklem mesafesinin daralması ve hastanın kliniği ile orantılı olarak eklem içi hyalüronik asit enjeksiyonları, PRP (Platelet Rich Plasma). kök hücre enjeksiyonları, artroskopi ve total diz protezine kadar giden bir tedavi skalası ile hastanın hastalıktan etkilenme derecesine ve kliniğe uygun tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Son aşama diz ve kalçalarda total kalça ve diz protezi yapılmaktadır.
ORTOPEDİK HASTALIKLARDA KÖK HÜCRE TEDAVİSİ
Eklemlerde farklı nedenlerle ortaya çıkabilen kıkırdak hasarı, özellikle diz ve kalça ekleminde zamanla aşınma, ağrı ve sonunda da kireçlenme olarak tanımlanan artroza sebep olur. Kıkırdak çok özel bir yapı olduğundan kıkırdak hücresi öldüğünde kendisini yenileyemez, kendi kendini iyileştiremez. Bu nedenle eklemlerdeki bu hasarı durdurmak ve ilerlemesinin önlemek gerekir.
Kök hücre tedavisi, erken dönemde kıkırdak hasarı başlamış, ağrılı ekleme sahip ancak cerrahi için erken olan ya da ameliyat olmayı istemeyen hastalarda, kıkırdak hasarının ilerlemesini azaltmak amacıyla kullanılan bir tedavi yöntemidir.
Kök Hücre Uygulaması Nasıl Yapılır?
Kemik iliği veya yağ dokusundan alınıp hazırlanan kök hücreler, bir enjeksiyonla diz içinde hasarlı ve hücre iyileşmesi beklenen yere verilir. Diz kıkırdağı hasarlanması durumunda, kök hücrelerin diz içine yayılmadan sadece hasarlı bölgede etki etmesi için, kolajen veya hyalüronik asit bazlı taşıyıcılarla hedefe yönelik etki göstermesi sağlanır. Kök hücre kişinin kendi hücreleri olduğu için tedavi amacında dokunun kendini iyileştirip yenilemesi amaçlanır.
PRP Uygulaması
Prp (Platelet Rich Plasma) trombosit bakımından zengin kan sıvısıdır. Kanın santrifügasyon işlemine tabi tutularak hücrelerinin moleküler ağırlıklarına göre katman katman ayrıştırılması ile elde edilir. Kanımızın içerisinde bulunan trombositler zaten vücudumuzdaki tamir işlerini sürekli olarak yerine getirmektedirler.
PRP Kök Hücre midir?
PRP kesinlikle bir kök hücre tedavisi değildir. PRP'nin zarar görmüş dokulara enjekte edilmesi vücutta yeni, sağlıklı hücrelerin büyümesini teşvik eder. PRP’nin hasarlı dokudaki iyileşmeyi desteklediği de düşünülür. Doku büyüme faktörleri, hazırlanan konsantre enjeksiyon maddesinde daha yoğun olduğu için, vücut dokularındaki iyileşme hızlanır.
PRP Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tamamlanması yaklaşık 30-40 dakika süren PRP terapisi, hastanın kanının bir tüpte toplanması ile başlar. Trombosit bakımından zengin plazma, tam kanın diğer bileşenlerinden santrifüj yöntemi ile ayrılarak kullanılır. Çünkü trombositler, yaralı dokuları onarmak için gerekli olan büyüme faktörleri için doğal bir rezervuar görevi görür. Trombositlerin salgıladığı büyüme faktörleri, kolajen üretimini ve tendon kök hücrelerinde gen ve protein ekspresyonunu arttırarak doku iyileşmesini uyarır. Bu büyüme faktörleri ayrıca kan akımını hızlandırır ve kıkırdakların daha sert ve esnek hale gelmesini sağlar.
ÖN ÇAPRAZ BAĞ VE MENİSKÜS YARALANMALARI
Ön çapraz bağ, bacak, uyluk ve diz kapağı kemiklerini birbirine bağlayan yapıdır. Dizin normal işlevini gerçekleştirmesi için son derece önemli olan bu bağ, bahsedilen kemikleri bir arada tutmak için oldukça önemlidir.
Sporcuların çok uzun süre yaptıkları spordan uzaklaşmasına neden olan çapraz bağ yaralanması, sporcu yaralanmaları arasında ilk sırada yer alır. İç menisküs ve yan bağ yaralanmalarının da takip ettiği bir yaralanma sürecidir.
Ayaklar sabit dururken ani yapılan dönme hareketi ile çapraz bağ yaralanmaları oluşur. Daha çok sporcuların bireysel yaptığı egzersizler sonrası meydana gelmektedir. Nadiren de olsa doğrudan dize gelen darbeler, dizin üzerine düşme, trafik kazaları, iş ve endüstriyel kazalar da çapraz bağ yaralanmasına sebep olabilmektedir. Ön çapraz bağ yaralanmasın, yan bağlar, arka çapraz bağlar ve menisküs yaralanmaları da takip edebilir. Yapısal özelliklerinden dolayı bu durumlar kadınlar da daha sık görülmektedir.
ÖN ÇAPRAZ BAĞ YARALANMALARININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Dizde ani bir kopma hissi meydana gelir ve buna şiddetli bir ağrı eşlik eder. Sporcuların bahsedilen kopma sesini duyması mümkündür. Diz içinde kanamaya bağlı olarak şişlik meydana gelebilmektedir. Yapılacak ani hareketler, özellikle merdiven inme gibi hareketler de dizde güvensizlik ve boşluk hissi meydana gelebilmektedir. Ön çapraz bağ yaralanması meydana gelen dizlerde; yüzme ve bisiklete binme aktiviteleri gerçekleştirilebilmektedir. Kayak, hentbol, basketbol, voleybol, jimnastik ve futbol gibi temas yaşanan sporların ileri düzeyde yapılması sakıncalıdır.
UYGULANAN TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Artroskopik Menisküs Cerrahisi
Artroskopi optik kamera kullanılarak eklemlerin içlerini görüntülü muayene ederek eklem içinde meydana gelen hastalık ve yaralanmaların tanı ve tedavisini sağlayan bir yöntemdir. 20 dakika ile 2 saat arasında sürebilecek bir tedavi ile hasta eski sağlığına rahatça kavuşturulur.
Artroskopik Ön Çapraz Bağ Cerrahisi
Ön çapraz bağ yaralanmaları artroskopik(kapalı) cerrahi yöntemi ile yapılmaktadır. Artroskopik cerrahide; yaklaşık 1 santimetre boyutunda bir kesiden küçük bir kamera diz bölgesine yerleştirilir. Bir veya daha fazla küçük kesi kullanarak, cerrah yırtılan ön çapraz bağı farklı tendon veya bağ kullanarak yeniden oluşturur.
TRAVMA
Günlük yaşamın her aşamasında ev ve işyerinde, trafikte ve spor yaparken yaşamımızın her döneminde başımıza gelebilecek küçük ya da büyük darbelerle oluşabilen travmalardır. Hayatımızın bazen bir bölümünü bazen de tüm yaşamımızı etkileyebilecek sakatlıklarla sonuçlanabilmektedir. Çocukluk döneminde daha çok düşme ve çarpmaya bağlı üst ekstremite kırıkları (Köprücük Kemiği) kırığı, dirsek ve ön kol kırıkları başta gelmektedir.
Erişkin yaş gruplarının travmaları daha çok yüksek enerjili kırıklar şeklinde olmaktadır. Bu yaş grubunda oluşan travmanın şiddetine bağlı olarak vücudun her kemiğinde görülebilir.
65 yaş üzeri hastalarımızda da daha çok, özellikle kadınlarda yaşa bağlı kemik erimeleri ön planda olduğu için daha düşük enerjili travmalarla kalça kemiğinde kırıklar oluşabilmektedir.
ORTOPEDİK DİĞER HASTALIKLAR
-
Tenisçi Dirseği
-
Topuk Dikeni
-
Tuzak Nöropatiler(Sinir Sıkışmaları)
-
Kalçanın Travma Dışı Hastalıkları (Perthes Hastalığı, Avasculer Nekroz v.b)
-
Ayak ve Ayak Bileği Hastalıkları ( Düz Tabanlık, Çekiç Parmak, Halluks Valgus v.b)
-
Omuz ve Omuz Bölgesi Hastalıkları ( Impigement Sendromu, Donuk Omuz v.b)
Hastanemiz her türlü teknik donanıma sahip olup Ortopedi ve Travmatoloji alanında her türlü hastalığın tedavisi ve ameliyatı başarıyla yapılmaktadır.
Birim Doktorları